Ingrediënten
- 4 BelOrta witloofstronkjes
- 8 plakjes parmaham
- boter
- 250gr geraspte kaas
- 7dl halfvolle melk
- 30gr bloem
- peper
- zout
Bereiding
Witloof met parmaham
- Verwarm de oven op 200 graden en vet je ovenschaal in met olijfolie.
- Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte van het witloof onderaan (snij een inkeping uit en zorg dat er geen blaadjes loskomen).
- Smelt een stukje boter met een beetje water in een brede kookpot. Leg de stronkjes witloof in de kookpot en zet het deksel op de pot.
- Gaar het witloof op een zacht vuur en laat vervolgens afkoelen.
- Knijp het vocht uit het witloof door hard te knijpen.
- Zet een pan op het vuur en smelt een stukje boter. Leg vervolgens het witloof in de pan en bak het witloof tot ze goudbruin zien.
- Kruid af met peper en zout.
- Rol tot slot de witloofstronkjes in de plakjes parmaham (2 plakjes parmaham per witloofstronkje).
Kaassaus
- Smelt 30 gr boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Roer het mengsel en laat het opdrogen. Let er wel op dat het mengsel niet aanbakt.
- Ruik je een heerlijke biscuitgeur? Top! Schenk dan de melk in de pot en roer het geheel met een garde tot het bindt tot een bechamelsaus.
- Haal de pot vervolgens van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. Kruid het geheel met peper en zout.
- Giet de kaassaus over de witloofstronkjes zodat deze helemaal bedekt zijn.
- Strooi de geraspte kaas over de ovenschoten
- Zet de hele ovenschotel nog een 10-tal minuten in de oven tot er een mooi korstje verschijnt.
Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Dorien Scheyvaerts (@dorienscheyvaerts)