Ingrediënten

  • 4 BelOrta witloofstronkjes
  • 8 plakjes parmaham
  • boter
  • 250gr geraspte kaas
  • 7dl halfvolle melk
  • 30gr bloem
  • peper
  • zout

Bereiding

Witloof met parmaham

  • Verwarm de oven op 200 graden en vet je ovenschaal in met olijfolie.
  • Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte van het witloof onderaan (snij een inkeping uit en zorg dat er geen blaadjes loskomen).
  • Smelt een stukje boter met een beetje water in een brede kookpot. Leg de stronkjes witloof in de kookpot en zet het deksel op de pot.
  • Gaar het witloof op een zacht vuur en laat vervolgens afkoelen.
  • Knijp het vocht uit het witloof door hard te knijpen.
  • Zet een pan op het vuur en smelt een stukje boter. Leg vervolgens het witloof in de pan en bak het witloof tot ze goudbruin zien.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Rol tot slot de witloofstronkjes in de plakjes parmaham (2 plakjes parmaham per witloofstronkje).

Kaassaus

  • Smelt 30 gr boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Roer het mengsel en laat het opdrogen. Let er wel op dat het mengsel niet aanbakt.
  • Ruik je een heerlijke biscuitgeur? Top! Schenk dan de melk in de pot en roer het geheel met een garde tot het bindt tot een bechamelsaus.
  • Haal de pot vervolgens van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. Kruid het geheel met peper en zout.
  • Giet de kaassaus over de witloofstronkjes zodat deze helemaal bedekt zijn.
  • Strooi de geraspte kaas over de ovenschoten
  • Zet de hele ovenschotel nog een 10-tal minuten in de oven tot er een mooi korstje verschijnt.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Dorien Scheyvaerts (@dorienscheyvaerts)