Ingrediënten

  • 4 BelOrta witloofstronkjes
  • 8 plakjes parmaham
  • boter
  • 250gr geraspte kaas
  • 7dl halfvolle melk
  • 30gr bloem
  • peper
  • zout

Bereiding

Witloof met parmaham

  1. Verwarm de oven op 200 graden en vet je ovenschaal in met olijfolie.
  2. Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte van het witloof onderaan (snij een inkeping uit en zorg dat er geen blaadjes loskomen).
  3. Smelt een stukje boter met een beetje water in een brede kookpot. Leg de stronkjes witloof in de kookpot en zet het deksel op de pot.
  4. Gaar het witloof op een zacht vuur en laat vervolgens afkoelen.
  5. Knijp het vocht uit het witloof door hard te knijpen.
  6. Zet een pan op het vuur en smelt een stukje boter. Leg vervolgens het witloof in de pan en bak het witloof tot ze goudbruin zien.
  7. Kruid af met peper en zout.
  8. Rol tot slot de witloofstronkjes in de plakjes parmaham (2 plakjes parmaham per witloofstronkje).

Kaassaus

  1. Smelt 30 gr boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Roer het mengsel en laat het opdrogen. Let er wel op dat het mengsel niet aanbakt.
  2. Ruik je een heerlijke biscuitgeur? Top! Schenk dan de melk in de pot en roer het geheel met een garde tot het bindt tot een bechamelsaus.
  3. Haal de pot vervolgens van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. Kruid het geheel met peper en zout.
  4. Giet de kaassaus over de witloofstronkjes zodat deze helemaal bedekt zijn.
  5. Strooi de geraspte kaas over de ovenschoten
  6. Zet de hele ovenschotel nog een 10-tal minuten in de oven tot er een mooi korstje verschijnt.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Dorien Scheyvaerts (@dorienscheyvaerts)