Ingrediënten

  • 4 BelOrta witloofstronkjes
  • 500g gemengd gehakt
  • 100g emmentaler
  • 4 aardappelen
  • 20g bloem
  • 1dl melk
  • olijfolie
  • 20g boter
  • 1 blokje bouillon
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout


Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in kokend water. Van zodra ze gaar zijn, mag je ze in plakjes snijden van ongeveer 1cm (dik).
  2. Wrijf de witloofstronkjes droog schoon en verwijder het bittere hart. Snij de stronkjes in grove stukken.
  3. Bak de stukjes witloof kort aan in wat boter. Kruid met peper en nootmuskaat. Schenk er de melk bij en laat op een zacht vuur gaar stoven. Laat goed uitlekken en vang het stoofvocht vervolgens op.

  4. Bak het gehakt in een beetje olijfolie. Kruid met het verkruimelde bouillonblokje, peper en zout. Schep het in een ovenschaal. Leg er het witloof op en dek af met de aardappelschijfjes.

  5. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe en bak een paar minuten. Leng aan met het stoofvocht van het witloof en eventueel nog wat melk (reken ± 2 dl vocht voor een dik vloeibare bechamelsaus). Neem de pan van het vuur en roer de helft van de kaas door de saus. Kruid bij naar smaak. Verdeel vervolgens de saus over de ovenschotel.

  6. Bestrooi met de rest van de kaas en zet onder de ovengrill tot het kaaskorstje mooi gekleurd is.

Smakelijk!

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Kristel Lambert (@lafilleagateaux)