Ingrediënten

Voor de gekaramelliseerde perentopping

  • 4 peren
  • 175g kristalsuiker
  • 25g boter
  • 3 el citroensap

Voor de cake

  • 135g boter op kamertemperatuur
  • 150g blonde suiker
  • 150g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • 1 snuifje zout
  • ½ tl koekkruiden of speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Bekleed de bodem en de naad van een springvorm (diameter 24 cm) met bakpapier. Beboter de zijkanten van de springvorm met boter.
  3. Schil de peren en snij ze in de lengte in 8 gelijke stukken.
  4. Smelt 25g boter in een grote pan. Leg de peren in de pan, besprenkel met het citroensap en laat ze een 5 à 8-tal minuten bakken (tot ze een beetje zacht zijn).
  5. Maak ondertussen de karamel:
    1. Doe de kristalsuiker en een scheutje water in een steelpannetje. Zet op een zacht vuur en laat karamelliseren (zonder te roeren).
    2. Zet het vuur af. Schik de stukken peer op de bodem van de springvorm (laat de overtollige boter in de pan).
    3. Giet de karamel over de peren en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verdeeld is.
  6. Doe de zachte boter in een kom, voeg de blonde suiker toe en klop luchtig. Voeg terwijl je klopt de eieren één voor één toe. Zeef de zelfrijzende bloem en voeg toe aan het beslag. Voeg als laatste de kruiden en het snuifje zout toe. Spatel alles voorzichtig door elkaar.
  7. Verdeel het beslag over de peren en zet in de oven. Verlaag de temperatuur na een kwartier naar 160°C en bak nog 30 minuten (of tot een satéprikker er droog uitkomt).

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met The Baking Foodstylist.