Ingrediënten
500 g hokkaido pompoen
400 g gemengd gehakt
2 rode uien
2 eetlepels broodkruim
1 eetlepel bloem
1 ei
1 eetlepel verse tijmblaadjes
Boter
Peper
Zout
2 eetlepels perenstroop
2 eetlepels balsamico
1 sjalot
1 dl melk
1 theelepel mosterd
Nootmuskaat
Enkele blaadjes salie
Bereiding
- Pel de rode uien en snipper ze fijn. De helft gaan we gebruiken voor in de saus, de andere helft voor in de balletjes.
- Stoof de helft van de rode ui aan in wat boter tot de ui goudbruin wordt aan de randjes.
- Schep uit de pan en voeg bij het gehakt in een mengkom. Voeg ook het broodkruim, de tijmblaadjes, het ei en de bloem toe. Kruid met wat peper en zout en kneed tot een mooie homogene massa.
- Rol het gehaktmengsel tot balletjes van ongeveer 4 cm doorsnede.
- Doe wat boter in een pan en kleur de gehaktballetjes mooi aan tot goudbruin. Haal ze uit de pan en zet aan de kant.
- Maak nu de saus met de jus van de balletjes. Voeg een extra klontje boter toe aan de pan en bak ook de rest van de rode ui glazig in de pan , blus met de balsamico en roer de aanbaksels wat los.
- Doe nu de balletjes opnieuw in de pan en laat ongeveer 15 minuten sudderen totdat de balletjes gaar zijn en de saus wat ingedikt.
- Hak de sjalot fijn, schil de pompoen en snijd in stukjes. Doe wat boter in een pot en stoof de sjalot glazig. Voeg de pompoenstukjes toe en laat ongeveer 10 minuten aanstoven op een zacht vuur onder deksel.
- Stamp de pompoenstukjes fijn met een pureestamper en meng er de melk door. Werk af met mosterd en wat peper, zout en nootmuskaat. Hak alvast de salie in reepjes voor de afwerking.
- Als de Luikse balletjes klaar zijn, haal ze dan even uit de pan. Voeg de stroop bij het kookvocht, roer en laat kort even indikken.
- Verdeel de pompoenpuree over 2 diepe borden, leg er enkele balletjes bovenop en werk af met de saus en wat salie.