Ingrediënten
- 8 stronkjes BelOrta witloof
- 160 g emmentaler
- 8 lasagnevellen
- 400 g ham (in blokjes)
- 20 g krulpeterselie
- 6 el boter
- 4 el bloem
- 540 ml melk
- 1 snuifje nootmuskaat
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verwijder de buitenste bladeren van het witloof. Snij de witloofstronkjes in reepjes. Verhit 1/3de van de boter en stoof het witloof aan gedurende 5 minuten, tot het zacht is en begint te kleuren. Kruid met peper en zout.
- Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg er al roerend de bloem aan toe tot ze opdroogt. Schenk er geleidelijk per persoon 135 milliliter melk bij. Laat al roerend binden tot een saus. Meng er de helft van de geraspte kaas door. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
- Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een laagje kaassaus. Leg hierop de helft van de lasagnevellen (niet overlappen). Schik hierop de helft van het gestoofde witloof en de helft van de ham (snijd de ham in blokjes). Overgiet met de helft van de resterende saus. Maak nog een laag met de rest van de lasagnevellen, witloof, ham en de rest van de saus. Overstrooi met de rest van de kaas. Zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Hak de peterselie fijn. Serveer de lasagne van witloof en ham met de gehakte peterselie erover gestrooid.
Smakelijk!
Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Igor Bulcke (@igorbulcke)