Ingrediënten
Voor de steak van knolselder
- 1 knolselder, ongeschild
- 20ml olijfolie
- ½tl paprikapoeder
- peper en zout
Voor de rode wijnsaus
- 350ml rode wijn
- 200ml rundsfond
- 1 teentje look
- 2 sjalotten
- 1el bakboter
- 85g verse boter
- peper en zout
- enkele takjes tijm
- 1 laurierblad
Afwerking
- 500g oesterzwammen en/of shiitakes
- een weinig bakboter
- 1kg pommes duchesse
- 1 handvol peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Spoel de knolselder en droog af met een theedoek. Verwijder de haartjes maar laat hem verder ongeschild.
Snij in plakken van 1 à 1.5 cm dikte. - Meng de olijfolie met het paprikapoeder, een snuifje peper en het zout.
Besmeer de knolseldersteaks aan beide kanten met dit mengsel.
Bak de knolselder in 50 minuten gaar, draai om na 30 minuten. - Voor de rode wijnsaus:
Snij de verse boter in blokjes en zet in de koelkast tot gebruik.
Pel de knoflook en de sjalotten, snipper fijn.
Smelt de bakboter en fruit hierin de sjalot en de look.
Voeg de tijm en het laurierblad toe, schenk hierbij de vleesfond en de rode wijn en breng aan de kook. - Zet het vuur, zodra de saus kookt, iets lager en laat het geheel een kwartiertje inkoken. Zeef de rode wijnsaus door een heel fijne (punt)zeef.
Breng op smaak met peper en zout. - Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op een zo laag mogelijk vuur.
- Neem de koude boter en de koelkast en voeg in stukjes toe aan de saus. Klop met een garde totdat de saus gemonteerd is.
- Verwijder de harde kern van de oesterzwammen/shiitakes, veeg het vuil af met een keukenpapiertje. Snij/scheur ze in stukjes.
Smelt een weinig boter en bak de oesterzwammen/shiitakes. - Bereid de pommes duchesse zoals aangegeven op de verpakking.
- Serveer de knolselder met de shiitakes/oesterzwammen en de pommes duchesse. Werk af met de rode wijnsaus en wat peterselie.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met The Baking Foodstylist.