Ingrediënten
- 2 peren, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 200 ml melk (+ 2 el extra)
- 100 ml volle room
- 2 kaneelstokjes, gebroken
- 1 tl vanille extract
- 1 eierdooier
- 120 g fijne kristalsuiker
- 10 g vanillesuiker
- 1 el puddingpoeder
- 1 steranijs
- 2 kardemompeulen
- 1 kaffir limoenblad
- Extra slagroom
- Krokant koekje
Bereiding
Dag 1:
- Breng 250 ml water aan de kook in een pan. Voeg 100 g fijne kristalsuiker, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, het limoenblad en beide kardemompeulen toe. Breng alles aan de kook.
- Voeg de blokjes peer toe en laat 5 minuten pruttelen. Zet het vuur uit.
- Schenk alles in een hittebestendige, afsluitbare kom en laat een nachtje rusten in de koelkast.
- Maak de pudding door de melk, de room, 1 kaneelstokje en 1 tl vanille extract in een ruime steelpan te gieten.
- Zet de pan op het vuur en verwarm tot het mengsel aan de zijkant begint te borrelen. Zet het vuur uit en laat de smaken een half uurtje trekken.
- Meng nu eerst het puddingpoeder met 2 eetlepels melk, dat heb je straks nodig.
- Verwijder het kaneelstokje uit het melk-roommengsel en zeef het geheel in een glazen kom. Giet het opnieuw in het pannetje en verwarm nogmaals.
- Klop met een kleine garde in een glazen kom de eierdooier samen met 20 g kristalsuiker en 10 g vanillesuiker stevig door elkaar.
- Voeg dit ei-suikermengsel aan het warme roommengsel in je pannetje, terwijl je goed in je roommengsel blijft roeren met de kleine klopper.
- Voeg nu het opgeloste puddingpoeder toe en blijf steeds goed roeren met een kleine garde, zodat er geen klontertjes ontstaan.
- Laat de pudding indikken tot er bubbels ontstaan aan de oppervlakte.
- Schenk in 2 (dessert)glazen.
- Laat even afkoelen en leg huishoudfolie op de pudding om te voorkomen dat er zich een velletje op de pudding vormt.
Dag 2:
- Giet de blokjes peer door een zeef en verwijder de specerijen (De achtergebleven siroop kan je eventueel nog een weekje bijhouden).
- Haal vlak voor het opdienen de huishoudfolie van de pudding. Schep wat peerblokjes op de pudding. Werk af met een toefje slagroom en geef er een krokant koekje bij.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Juffrouw Toertjes.