Ingrediënten

Mini-worstenbroodjes:

  • 1 vel kant- en klaar bladerdeeg
  • 400 g gehakt (bij voorkeur kippengehakt, ander gehakt kan ook)
  • 1 sjalot
  • 1 teen look
  • korianderpoeder
  • kipkruiden
  • chilivlokken
  • snuifje zout
  • peper
  • 1 eierdooier
  • sesamzaadjes
  • olijfolie

Vegetarische mini-worstenbroodjes:

  • 1 vel kant- en klaar bladerdeeg
  • 1 halve witte kool
  • 1 wortel
  • 1 lente-ui
  • een handvol verse spinazie
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2de theelepel zout
  • 1 tl suiker
  • 1 tl oestersaus
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • peper en zout

Jonagold appelbollen:

  • 4 Jonagold appels
  • 2 vellen kant- en klaar bladerdeeg
  • 2 eetlepels blonde basterdsuiker
  • 1 eetlepel ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel kaneel (+ nog extra)
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk
  • poedersuiker

Bereiding

Mini-worstenbroodjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Neem een grote mengkom, meng het gehakt met 1/2de theelepel chilivlokken, 1 eetlepel kipkruiden en 1/2de eetlepel korianderpoeder. Voeg een snuifje zout en een beetje peper toe. Meng met je handen de kruiden onder het gehakt.
  3. Pel en snijdt de uiteindes van de sjalot, versnipper de sjalot in kleine stukjes. Stoof de sjalot aan in een klein pannetje, laat het niet bruin kleuren. Pel en plet de look, stoof deze ook even bij in het pannetje met de sjalotjes. Voeg de sjalotjes en look toe aan het gehakt. Meng opnieuw onder elkaar met je handen.
  4. Leg het vel bladerdeeg op je werkblad en snijdt er 16 stukjes van 5 x 10cm uit. Vul het midden van elk velletje met het gehakt, plooi de ene kant van het bladerdeeg naar de andere kant en druk aan met je vingers. Druk de rand aan met een vork.
  5. Herhaal dit voor de 16 mini-worstenbroodjes.
  6. Doe de eierdooier in een kommetje en bestrijk met een kwastje de worstenbroodjes met het eigeel. Strooi de sesamzaadjes over de mini-worstenbroodjes.
  7. Bak de worstenbroodjes voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Vegetarische mini-worstenbroodjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Haal de dikste bladeren aan de buitenkant van de kool weg. Snijd de halve kool in 2. Verwijder de kern van de kool. Versnipper de kool in kleine stukjes. Dit kan je snijden of met een rasp doen. Spoel de kool af. Breng water aan de kook in een kookpot met een beetje zout en zet het stoommandje of vergiet er op. De onderkant van het vergiet of stoommandje mag niet in contact komen met het water. Leg de kool in het stoommandje en kruid af met peper en zout. Stoom voor 4-5 minuten.
  3. Snijd de uiteinden van de wortel, schil en snijd in heel kleine blokjes, snijd de lente-ui in fijne ringetjes en hak de spinazie fijn. Pel en plet de look. Neem een grote mengkom en meng alle ingrediënten voor de vulling onder elkaar.
  4. Leg het vel bladerdeeg op je werkblad en snijd er 16 stukjes van 5 x 10cm uit. Vul het midden van elk velletje met de vulling, plooi de ene kant van het bladerdeeg naar de andere kant en druk aan met je vingers. Druk de rand aan met een vork.
  5. Herhaal dit voor de 16 vegetarische mini-worstenbroodjes.
  6. Doe de eierdooier in een kommetje en bestrijk met een kwastje de worstenbroodjes met het eigeel. Strooi de sesamzaadjes over de mini-worstenbroodjes.
  7. Bak de worstenbroodjes voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Jonagold appelbollen

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Schil de Jonagold appels. Verwijder de onderste helft van het klokhuis door onderaan 4 keer diep te prikken in de vorm van een vierkant met een scherp mes - behoud de steel! Zo kan je makkelijk het klokhuis verwijderen met een theelepel. Eens je dit verwijderd hebt, hol je de rest met het mes verder uit, zorg dat alle pitten verwijderd zijn.
  3. Meng de blonde cassonade, boter en 1 halve eetlepel kaneel in een kleine mengkom tot een stevige vulling. Vul de holtes onderaan de appels met de vulling. Duw goed aan met een theelepel.
  4. Neem het kant- en klaar bladerdeeg, plaats de appel op het werkblad, strooi nog wat kaneel boven op de appels. Hou het vel bladerdeeg boven de appel en kijk ongeveer hoeveel deeg je nodig hebt om volledig rond de appel te kunnen. Prik het bladerdeeg over het steeltje. Snijd het bladerdeeg af rond de appel, zorg dat je zeker genoeg hebt om onderaan dicht te maken (je krijgt 2 appelbollen uit 1 vel bladerdeeg). Overschot kan je altijd nog verwijderen. Vouw het deeg onderaan mooi dicht en druk het bladerdeeg goed aan.
  5. Klop de eierdooier in een klein kommetje los en voeg de melk toe. Bestrijk de appels met het mengsel voor een mooie korst, vergeet de onderkant niet. Bestrooi wat poedersuiker bovenop de appels.
  6. Leg de appels in de ovenschotel en bak circa 1 uur in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Controleer af en toe of ze al krokant zijn.
  7. Serveer warm met een bolletje ijs en/of poedersuiker.