Ingrediënten

Voor de rode kool

  • 1/2de rode kool
  • 1 Jonagold appel, in grove stukken gesneden
  • 1 rode ui, geschild en fijngehakt
  • 20 g boter
  • 6 eetlepels bruine suiker
  • 6 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 dl water
  • peper en zout
  • 2 steranijs
  • 1 laurierblad

Voor het gehakt

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 600g kippengehakt
  • de blaadjes van 1 tak rozemarijn, fijngehakt
  • 1 theelepel venkelzaad
  • peper en zout
  • snuf chilipeper

Voor de puree

  • 750 g bloemige aardappelen
  • 1 dl melk
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 180°.
  2. Verwijder de harde onderkant en de buitenste bladeren van de kool. Halveer en snijd in fijne reepjes.
  3. Doe de boter in een grote kom, stoof er de rode ui in aan.
  4. Voeg de rode kool en de Jonagold appel toe samen met de bruine suiker, de balsamicoazijn en het water.
  5. Kruid met peper en zout en meng er de steranijs en het laurierblad door.
  6. Zet het deksel op de pot en laat zo 30 minuten sudderen op een lag vuur. Roer tussendoor af en toe. Proef en voeg indien nodig nog wat suiker en/of balsamicoazijn toe.
  7. Doe de olijfolie in een pan en fruit er de sjalot in aan. Voeg de look en het gehakt toe en meng er de rozemarijn en het venkelzaad door.
  8. Kruid met peper, zout en chilipeper en bak het gehakt gaar.
  9. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn, pureer en voeg wat melk toe om een smeuïge aardappelpuree te bekomen. Breng op smaak met peper en zout. Meng er de peterselie door.
  10. Neem een grote ovenschaal en schep er de rode kool in. Dresseer daarop het gehakt en werk af met de puree.
  11. Zet 20 minuten in je oven.