Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • 1 knolselder
  • 4 hertenburgers
  • 3 stronkjes witloof
  • Een handjevol dragon
  • 1 el vloeibare honing
  • 2 el groene peperbolletjes
  • 200 ml room
  • Een half blokje rundsbouillon
  • Een klontje boter
  • Olijfolie
  • Een scheutje witte wijnazijn
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen mag, maar hoeft niet.
  4. Snijd 1/3 van de knolselder en bewaar het kleine stuk voor straks. Schil de rest van de knolselder.
  5. Snijd de aardappelen en de geschilde knolselder in frietjes en spoel ze onder koud water. Dep ze droog met een keukenhanddoek en leg op de bakplaat. Besprenkel de frietjes met een scheutje olijfolie en hussel goed door elkaar zodat elk frietje een dun laagje olijfolie heeft. Zorg dat de frietjes voldoende uit elkaar liggen, zo bakken ze mooier. Neem eventueel een tweede bakplaat om de frietjes over te verdelen.
  6. Schuif hoog in de oven voor zo’n 25-30 min. tot de frietjes goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege eens om.
  7. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de hertenburgers in 5-7 min. goudbruin en gaar op middelhoog vuur. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper.
  8. Begin nu aan de salade: schil het resterende stuk knolselder en rasp het fijn.
  9. Halveer het witloof overlangs, snijd de harde, bittere kern eruit en snipper fijn. Rits de dragon van de takjes en snipper fijn.
  10. Meng de honing, samen met de witte wijnazijn, 3 el olijfolie en een snuif zout en zwarte peper in een kom tot een vinaigrette. Schep de geraspte knolselder, het witloof en de dragon eronder.
  11. Haal de hertenburgers uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  12. Blus de pan met 150 ml water en roer de aanbaksels los. Voeg de groene peperbolletjes toe. Voeg de room toe, verkruimel de bouillon in de pan en laat inkoken op een zacht vuurtje.
  13. Roer een klontje koude boter door de saus. De saus mag nu niet meer koken.
  14. Serveer de hertenburgers met de pepersaus, de ovenfrietjes en het slaatje.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Foodbag