Ingrediënten

  • 500 g BelOrta rode bessen
  • 200 g Belorta bessen naar keuze (blauwe bes, framboos, stekelbes, braambes,…)
  • 100 ml halfzoete (schuim)wijn
  • 100 ml sap van rode bessen
  • 40 g rietsuiker
  • enkele blaadjes verse munt en/of citroenmelisse

Bereiding

  1. Spoel de rode bessen af en doe ze in een kookpot met een bodempje water. Hou nog enkele takjes rode bessen apart voor de afwerking. Laat de rode bessen plat koken op een laag vuur zodat ze niet aanbranden. Dit duurt +/-15 min.
  2. Zeef het sap door een vergiet of een neteldoek voor een beter resultaat. Laat het sap goed uitlekken om de smaak optimaal te behouden. Dit kan even duren. Laat het sap vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.
  3. Voor de granita warm je de (schuim)wijn op met de suiker en roer tot de suiker gesmolten is. Haal de warme vloeistof van het vuur, laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg het bessensap toe. Giet de vloeistof in een schaal en zet in de diepvries. Hoe dunner het laagje sap, hoe sneller de granita klaar zal zijn.
  4. Roer ongeveer elk half uur door de vloeistof om de typische ijskristallen van granita te bekomen. Afhankelijk van de grootte van de schotel zal de granita na 2 à 4u klaar zijn om te serveren.
  5. Doe de granita in glaasjes per portie en werk af met BelOrta bessen, wat blaadjes verse munt en citroenmelisse. Serveer ijskoud.