Ingrediënten

Butternutpuree:

Gebakken champignons:

Spruitjes:

  • 300 g spruitjes
  • 2 el boter
  • 1 el honing
  • Zout, peper

Eendenborst:

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 takje tijm
  • 2 el honing
  • 100 ml kalfsfond
  • 1 sjalot
  • Zout, peper

Bereiding

Bereiding van de eendenborst:

  1. Snijd het vet van de eendenborst kruiselings in zonder het vlees te raken.
  2. Verhit een pan op middelhoog vuur en leg de eendenborst met de vetkant naar beneden.
  3. Laat het vet 6-8 minuten smelten tot het goudbruin is, draai de borst om en bak nog 3-4 minuten aan de vleeskant.
  4. Haal de eendenborsten uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze rusten.
  5. Gebruik dezelfde pan om de fijngehakte sjalot aan te fruiten.
  6. Blus af met de honing en de kalfsfond, voeg de tijm toe en laat inkoken tot een krachtige jus.
  7. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding van de butternutpuree:

  1. Schil de butternutpompoen en snijd deze in stukken.
  2. Kook of rooster de pompoen tot deze zacht is.
  3. Giet af en pureer de pompoen met de boter en room tot een gladde textuur.
  4. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Bereiding van de gebakken champignons:

  1. Maak de shiitake schoon en snijd ze in plakjes.
  2. Verhit de olijfolie en boter in een pan.
  3. Voeg de champignons en fijngehakte knoflook toe en bak op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  4. Bestrooi met fijngesneden peterselie en breng op smaak met zout en peper.

Bereiding van de spruitjes:

  1. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes.
  2. Blancheer ze 5 minuten in gezouten kokend water en giet af.
  3. Smelt de boter in een pan, voeg de spruitjes toe en bak ze op middelhoog vuur met de honing tot ze goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.

Dresseren:

  1. Snijd de eendenborst in plakjes en leg deze op elk bord.
  2. Voeg een scheutje tijm-honingjus toe over het vlees.
  3. Serveer de butternutpuree, de gebakken champignons en de spruitjes ernaast om een uitgebalanceerd en smaakvol bord te creëren.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Oh My Cook.