Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 400 g kikkererwten
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • een snuifje zout
  • peper

Bereiding

  1. Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringetjes
  2. Verhit een pan met wat olijfolie en fruit hierin de sjalotten enkele minuten. Ze hoeven niet te kleuren. Als ze een beetje zacht zijn geworden, voeg je een eetlepel suiker toe aan de pan en laat je de sjalotten nog enkele minuten langer bakken.
  3. Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht. Doe ze in een keukenmachine of blender. Voeg vervolgens de knoflook, tahin, citroensap, olijfolie en paprikapoeder eraan toe. Pureer tot een gladde massa.
  4. Voeg een beetje van het vocht van de kikkererwten toe en een beetje olijfolie om de dip smeuïger te maken.
  5. Voeg de gekarameliseerde sjalotten toe.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer deze dip met (stok)brood of rauwe groenten zoals radijsjes, paprika of komkommer!