Ingrediënten

  • 4 rijpe Conference peren van BelOrta
  • 500 g bloem
  • 350 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 380 g kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 2 vanillestokjes
  • 3 eieren
  • 50 g walnoten
  • bloemsuiker
  • 1 tl grof zeezout
  • zout
  • bakboter

Bereiding

  1. Maak eerst het kruimeldeeg. Verwarm een heteluchtoven voor op 200°C.
  2. Meng 250 gram boter, 180 gram suiker en een snuifje zout in een mengkom. Doe de vanille uit de vanillestokjes erbij. Meng alles onder elkaar.
  3. Doe er 1 volledig ei bij en 2 eierdooiers. Meng tot alle ingrediënten goed onder elkaar zitten. Doe de helft (250 gram) van de bloem erbij. Meng opnieuw. Doe de tweede helft van de bloem erbij en meng tot een bol deeg. Kneed de bol verder met je handen totdat het deeg goed aan elkaar blijft plakken. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  4. Maak intussen de karamel. Doe 200 gram kristalsuiker en 100 gram boter in een steelpannetje. Zet op een laag vuurtje, roer goed zodat de suiker helemaal in de boter opgenomen wordt. Laat het mengsel stilaan koken en blijf roeren. Wacht tot de suiker bruin kleurt (dit kan een tijdje duren) en voeg dan rustig de room toe. Laat opnieuw inkoken en blijft roeren tot je de gewenste dikte hebt. De karamel wordt na het afkoelen nog dikker. Voeg op het einde de theelepel zeezout toe en laat afkoelen.
  5. Haal na een uur het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad tot 3-4mm dik. Bekleed de bakvorm met het deeg, druk goed aan en prik gaatjes in de bodem met een vork. Dek het deeg af met bakpapier en leg de bakparels/gedroogde kikkererwten op het bakpapier zodat de bodem niet naar boven kan komen tijdens het blind bakken. Bak de bodem 15-20 minuten af in de voorverwarmde oven tot de rand lichtbruin ziet.
  6. Verwijder het bakpapier en bak het kruimeldeeg nog voor 15 minuten (tot hij goudbruin ziet) in de oven.
  7. Schil de Conference peren, verwijder het klokhuis en de steel en snijd ze in partjes. Verhit een flinke lepel bakboter in een pan en bak de partjes tot ze goudbruin zien. Hak de walnoten fijn.
  8. Verdeel de Conference peren over de bodem van het gebakken kruimeldeeg en giet de karamel over de peren. Verstop niet alle stukjes Conference peren, het oogt mooier als er nog enkele zichtbaar zijn. Strooi de walnoten over de Conference peren en karamel en bedek de zijkant van de taart met gezeefde bloemsuiker.