Ingrediënten

  • 4 Chinese kolen
  • halve witte kool
  • 500g rundsgehakt
  • 1/2 el korianderpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl rijstazijn
  • 1,5 tl sojasaus
  • olijfolie
  • peper & zout
  • sojasaus

Bereiding

  1. Neem een grote mengkom, meng het gehakt met een halve theelepel chilivlokken en een halve eetlepel korianderpoeder. Voeg een snuifje zout en een beetje peper toe. Meng met je handen de kruiden onder het gehakt.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de halve witte kool. Snijd de witte kool in 2 en verwijder van elk partje het uiteinde. Snijd elk partje in fijne stukjes kool en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  3. Voeg 1 theelepel suiker, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel rijstazijn en anderhalve theelepel sojasaus toe aan het gehaktmengsel en meng met je handen onder elkaar. Zet het mengsel even in de koelkast.
  4. Neem een wokpan en vul deze voor 3/4de met water. Voeg zout toe aan het water en laat het water koken.
  5. Neem de Chinese kolen, verwijder het uiteinde van de kolen en neem enkel de buitenste bladeren van elke Chinese kool (met de rest van de kool kan je bv. soep maken). Leg wanneer het water kookt 1 voor 1 de bladeren in het water. Laat ze 3 minuten meekoken en laat ze dan drogen op een keukenhanddoek.
  6. Schep in het midden van elk gekookt blad 1 tot anderhalve eetlepel gehaktmengsel en rol de bladeren toe. Neem het onderste/dikste gedeelte van het blad en rol naar boven. Trek telkens aan zodat je strakke rolletjes rolt. Plaats in een stoommandje een velletje bakpapier zodat de rolletjes niet blijven plakken.
  7. Zet een grote pan met een goede bodem water op het vuur en plaats het stoommandje in het midden van de pan. Stoom telkens enkele rolletjes 15-20 minuten (of tot het gehakt gaar is) in het mandje. Voeg water toe in de pan indien nodig, dit water verdampt tijdens het stomen.
  8. Serveer de Chinese koolrolletjes met sweet chili saus en/of sojasaus.