Ingrediënten
Voor de rolletjes
- 125 ml lauw water
- 10 g gist
- 50 g kristalsuiker
- 75 g boter, gesmolten
- 1 tl zout
- 1 ei
- 500 g bloem + wat extra om te bebloemen
- 125 ml lauwe melk
Voor de vulling
- 2 Jonagold appels, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels boter
- 80 g pecannoten, fijngehakt
- 100 g bruine suiker
- 2 theelepels kaneel
- 75 g boter, in blokjes
- 60 g kristalsuiker
Bereiding
- Los de gist op in het lauwe water.
- Doe de suiker samen met de snuf zout en het ei in een mengkom. Meng en doe er 1/3de van de bloem bij. Meng er ook het water met de opgeloste gist door. Voeg geleidelijk aan de warme melk toe en voeg ook al roerend de rest van de bloem bij het beslag.
- Meng en kneed tot een elastisch deeg. Kneed vervolgens nog een 5- tal minuten en rol tot een bal.
- Leg de deegbal in een ingevette kom en laat 1u rijzen onder een propere theedoek.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt 2 eetlepels boter in een pan op een gemiddeld vuur. Voeg de appelstukjes toe, samen met de bruine suiker, 1 theelepel kaneel en de pecannoten. Stoof 5 minuten aan tot de appels wat zachter zijn geworden.
- Besprenkel je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Verdeel er het appelmengsel over en bestrooi met de boterblokjes.
- Meng de kristalsuiker met de rest van de kaneel en besprenkel dit over het appelmengsel. Rol het deeg voorzichtig doch stevig op langs de lange kant. Snijd met een scherp mes in rolletjes van ongeveer 3 à 4 cm dik.
- Neem een ovenschotel waar alle rolletjes mooi in kunnen en vet die in met wat boter. Leg de rolletjes mooi tegen elkaar met de spiraalkant naar boven in de ovenschotel. Bak 30 minuten in je oven tot de rolletjes goudbruin zijn.
Tip: hou je van peer? Je kan de Jonagold in dit recept ook perfect vervangen door conferencepeer!