Ingrediënten
Voor de crumble:
- 140 g bloem
- 130 g rietsuiker
- 75 g donkerbruine suiker
- 50 g havermout
- 3/4de tl kaneel
- 70 g ongezouten boter in blokjes
Voor de bodem van appels:
- 44 g ongezouten boter
- handvol bloem
- 8 Boskoop appels, geschild en in partjes gesneden
- sap van 2 citroenen
- 50 g rietsuiker
- 9 g bloem
- 1/2 tl kaneel
- snufje zeezout
Bereiding
Voor de crumble:
- Meng de bloem, rietsuiker, donkerbruine suiker, havermout en kaneel in een kleine mengkom. Voeg de boter toe en meng met je vingertoppen tot een crumble. Zet even opzij.
Voor de bodem van appels:
- Verhit de oven voor op 190°C. Neem een ronde bakvorm (20 centimeter) en vet deze in met een kwastje met 30 gram van de boter. Neem een handvol bloem, strooi deze in de bakvorm en bedek de bakvorm met bloem om het kleven van het baksel te voorkomen. Gooi de overige bloem weg.
- Schil de Boskoop appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.
- Neem een grote mengkom, meng de appelpartjes met het sap van de citroenen. Neem een kleine mengkom en meng de suiker, bloem, kaneel en een snuifje zout. Meng dit bij de appelpartjes met je vingertoppen zodat dit goed verdeeld is over alle partjes.
- Verdeel de appelpartjes over de bodem van de bakvorm en verdeel de crumble over de appelpartjes. Druk een beetje aan. Sprinkel nog een beetje zeezout over de crumble.
- Bedek de bakvorm bovenaan met bakpapier en daarover met aluminiumfolie. Bak dit voor 25 minuten in de voorverwarmde oven – of tot de appels sappig worden.
- Neem 14 gram van de overige boter en snijd deze in blokjes. Verwijder de aluminiumfolie en het bakpapier en verdeel de blokjes over de warme crumble. Duw de blokjes in de crumble.
- Bak nogmaals 30-35 minuten in de oven – of tot wanneer de crumble goudkleurig is.
- Serveer warm met een bolletje vanille – of speculoosijs. Ook heerlijk als ontbijtje met volle yoghurt en honing.