Knolselder

Knolselder is niet alleen een heel smaakvolle wintergroente, knolselder is ook gezond, want ze bevat vitamine C en ijzer. Deze kanjer van een knol is geschikt voor soepen en puree, maar kan je ook apart als bijgerecht serveren.

Kolen

Kolen komen in allerlei kleuren en formaten in de winter: rode kool, witte kool, bloemkool, savooikool, spitskool, romanesco, Chinese kool,… Aan kolen geen gebrek in de winter. In witte saus, gegratineerd met een kaaslaagje erop,… zorgen ze ervoor dat je het lekker warm krijgt. Comfort food van de hoogste plank!

Witloof

Witloof met kaas en hesp in de oven is veruit de bekendste combinatie met het witte goud uit de streek van Brussel. Vandaar ook de naam Brussels lof. Maar je kan veel meer met deze ietwat bittere groente: in soep, risotto, taart, pizza, rauw in een salade, verwerkt in een tarte tatin,… Gerechten met witloof scoren altijd!

Prei

Prei wordt vooral gekookt gegeten. Het kan echter ook rauw genuttigd worden, of verwerkt in salades, quiches of soep. Prei wordt ook wel gebruikt als keukenkruid. Onze favoriet? Een ovenschotel met puree, prei en kaassaus. Daar mag je ons in de winter elke dag mee straffen. Mmmmh, hartverwarmend en ovenheerlijk!

Spruitjes

Belgische spruitjes mogen eigenlijk beschouwd worden als ons cultureel erfgoed en worden zelfs geëxporteerd tot Zuid-Korea. Deze vitaminebommetjes worden vooral geassocieerd met winterse hutsepot, stoemp of in combinatie met spek. Ga eens een stapje verder met spruitjes en verwerk ze in een pastagratin, een wokgerecht of een hartige groentetaart.

Aardpeer

De aardpeer heeft vele namen, de ene al poëtischer dan de andere: topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok. Hoe je de grillige groente ook noemt, maakt niks uit zolang je ze maar bereidt: de smaak is lichtelijk zoet en aardpeer is heerlijk in soep, salades, puree of… gefrituurd als chips!

Bekijk onze winterse recepten