Wat is een veilinghuis?

Een veilinghuis is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het organiseren van veilingen. BelOrta is hier een voorbeeld van. Maar er zijn nog andere groente- en fruitveilingen in België. Denk maar aan Hoogstraten, de Belgische Fruitveiling en REO.

Tijdens een veiling worden producten, zoals groenten en fruit, geveild aan kopers. Het veilinghuis faciliteert deze veiling en zorgt ervoor dat het proces soepel verloopt. Bij BelOrta wordt er gebruik gemaakt van een klok met daarop de prijs. Deze prijs daalt tot dat dit product verkocht wordt.

Er zijn verschillende soorten veilinghuizen, maar in de groente- en fruitsector worden voornamelijk coöperatieve veilingen gebruikt. Dit zijn veilingen die eigendom zijn van en worden gerund door de telers. De telers brengen hun producten naar de veiling en het veilinghuis organiseert de veiling. Na afloop van de veiling wordt de opbrengst verdeeld onder de telers.

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een vorm van organisatie die wordt gevormd door een groep individuen of bedrijven die besluiten samen te werken om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Het idee achter een coöperatie is om de kosten, risico's en beloningen van een bedrijfsactiviteit te delen tussen de leden van de coöperatie.

In de groente- en fruitsector zou een coöperatie bijvoorbeeld kunnen worden gevormd door producenten die samenwerken om hun gewassen te telen, oogsten en op de markt te brengen. Door samen te werken, kunnen ze de kosten van apparatuur, arbeid en marketing delen, en zo de winst voor alle leden maximaliseren.

Al met al biedt een coöperatie in de groente- en fruitsector vele voordelen, zowel voor de leden als voor de consumenten die gezonde en duurzame voeding willen.