Wat is een veiling?
Bij een veiling brengen producenten hun producten naar een centrale locatie. Daar hebben kopers (zoals supermarkten, groothandelaren en exporteurs) de mogelijkheid om te bieden op de aangeboden goederen. Het hoogste bod wint, waarna de transactie wordt afgerond en de producten worden geleverd aan de koper.
Bij een groente- en fruitveiling gebeurt de verkoop bij wijze van afslag, het tegenovergestelde van een kunstveiling waarbij producten verkocht worden per opbod. De kopers volgen de prijs aan de hand van een lichtkrans met 100 oplichtende lampjes (1 per eurocent). Wanneer de lichtkrans begint te lopen, begint de prijs af te lopen. De koper die als eerste zijn knop indrukt, sluit de transactie af.
Wat is een coöperatie?
Een coöperatie is een organisatie die eigendom is van, voor en door de leden, in dit geval de producenten. In een coöperatie brengen de leden hun producten samen en beheren ze gezamenlijk het verkoopproces, waardoor ze meer controle hebben over prijzen en distributie. Het idee achter erachter is om de kosten, risico's en beloningen van een bedrijfsactiviteit te delen tussen de leden van de coöperatie. Door samen te werken, kunnen ze de kosten van apparatuur, arbeid en marketing delen, en zo de winst voor alle leden maximaliseren.
BelOrta is hier een voorbeeld van. Maar er zijn nog andere groente- en fruitcoöperaties in België. Denk maar aan Coöperatie Hoogstraten en REO. Ook buiten deze sector vind je coöperaties. Zo heb je bijvoorbeeld Milcobel (zuivelcoöperatie) en Cera (financiële coöperatie).
Wat is de rol van een coöperatieve groente- en fruitveiling?
Coöperaties bieden stabiliteit en zekerheid aan zowel producenten als afnemers. Door vraag en aanbod op een gestructureerde manier te matchen, helpen ze prijsschommelingen te beperken en een consistente aanvoer van verse producten te garanderen. Dat is gunstig voor alle partijen (zowel voor de producenten, kopers als consumenten). Daarnaast bevorderen coöperaties als BelOrta transparantie en traceerbaarheid in de voedselketen, waardoor consumenten vertrouwen kunnen hebben in de herkomst en kwaliteit van de producten die ze kopen.
Bovendien spelen ze een cruciale rol bij het ondersteunen van duurzame landbouwpraktijken en het behoud van lokale gemeenschappen. Door producenten in staat te stellen om samen te werken en gezamenlijk hun producten te vermarkten, kunnen ze economische schaalvoordelen realiseren en hun positie op de markt versterken. Dit draagt onder meer bij aan het behoud van familiebedrijven.
In een tijdperk waarin duurzaamheid en lokale voedselproductie steeds belangrijker worden, spelen coöperaties een onmisbare rol in het verzekeren van een veerkrachtig voedselsysteem voor zowel producenten als consumenten. BelOrta blijft zich inzetten voor het ondersteunen en bevorderen van deze cruciale pijlers van de landbouw- en voedselindustrie.