Witte asperges, ook bekend als het ‘witte goud’, zijn een seizoensgebonden delicatesse waarnaar elk jaar uitgekeken wordt. BelOrta benut deze gelegenheid niet alleen om het nieuwe seizoen feestelijk in te luiden, maar ook samen met haar telers en klanten een steentje bij te dragen aan een goed doel.
De primeurasperges werden geteeld door Andries De Pauw van De Molenkouter (uit Sint-Katelijne-Waver) en aangekocht door Délidis uit Gierle voor €2.000 (€250 per schaal van 500 gram). BelOrta verdubbelde deze opbrengst, waardoor er in totaal €4.000 opgehaald werd voor het Yamina Krossa Fonds.
“Het openen van het aspergeseizoen is niet alleen een belangrijk moment voor de sector, maar ook een kans om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Dit jaar steunen we het Yamina Krossa Fonds,” aldus Glenn Sebregts, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij BelOrta.
Het Yamina Krossa Fonds financiert de ontwikkeling van een kankertherapie tegen herval en uitzaaiingen. Het team van professor Damya Laoui is in volle voorbereiding om de behandeling naar de patiënt te brengen. Elke bijdrage aan het VUB Yamina Krossa Fonds is een stap verder in de strijd tegen kanker.
Dankzij de gulle bijdrage van €4.000 van BelOrta, de telers en primeurkoper Délidis kan het team van professor Damya Laoui aan de VUB verder werken aan innovatieve kankertherapieën die herval en uitzaaiingen helpen voorkomen.
Kankeronderzoek is complex en kostbaar. Naast gespecialiseerde onderzoekers zijn er techniekers nodig om experimenten uit te voeren, maar ook de kosten van labomateriaal lopen al snel hoog op.Met deze steun kan het lab belangrijke kosten dekken en blijven inzetten op onderzoek dat het verschil maakt voor toekomstige kankerpatiënten. Dankzij donaties zoals deze komen we steeds dichter bij nieuwe, doeltreffende therapieën die levens kunnen redden.
Hopen op meer zonlicht
Ten gevolge van een donker voorjaar wordt een latere opstart van het aspergeseizoen verwacht. De eerste asperges uit serres hebben minder last van de overvloedige regen maar de geringe hoeveelheid zonlicht van de afgelopen weken heeft wel effect op hun ontwikkeling.
Vanaf eind maart zullen de volumes sterk toenemen en bereikt het seizoen zijn hoogtepunt. Traditioneel eindigt het aspergeseizoen op 24 juni, met het Sint-Jansfeest. Dit betekent dat liefhebbers iets meer dan vier maanden kunnen genieten van verse, lokale witte asperges.