Na de goedkeuring van een intentieverklaring in het begin van vorig jaar werd er in de loop van 2022 verder gewerkt aan de concretisering om finaal, net voor de jaarwisseling, over te gaan tot de ondertekening van een juridisch akkoord. Hierbij werden BelOrta en BFV zowel op juridisch, financieel, fiscaal als HR vlak begeleid door externe experten. Ook werd een uitgebreid en ambitieus financieel meerjarenplan opgesteld.

Zoals reeds voorheen gecommuniceerd worden de activiteiten samengebracht onder BelOrta, met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV in de belangrijkste productieregio’s en marktsegmenten. Alle bij BFV aangesloten telers kunnen dit uniek project ter versteviging van de coöperatieve fruitsector mee vorm geven. In de loop van februari zullen voor de betrokken telers en vennoten de nodige infovergaderingen en contactmomenten georganiseerd worden, waarbij zij toelichting krijgen op welke manier zij kunnen aansluiten bij BelOrta met garantie op het behoud en terugbetaling van het in BFV opgebouwde vennotenkapitaal alsook over de commerciële ambities en uitgebreide dienstverlening waarop zij voortaan kunnen rekenen.

Alle medewerkers van BFV en haar dochterondernemingen krijgen de garantie hun expertise verder ten dienste te kunnen stellen van de geïntegreerde coöperatie. Ook hierover zal de komende periode de nodige informatie verstrekt worden.

Doelstelling is om tegen uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan.
Verwacht wordt dat het overleg met de bevoegde mededingingsautoriteiten immers tegen dan zal resulteren in een finale goedkeuring van dit uniek en toekomstgericht project.

"BelOrta en BFV nemen als coöperaties, in deze economisch turbulente tijden, hiermee hun verantwoordelijkheid en zullen via deze krachtenbundeling zich dagdagelijks nog beter kunnen inzetten ten dienste van hun leden fruittelers. De integratie zal daarenboven via een verhoogd serviceniveau ook al onze klanten ten goede komen” aldus Ludo Lousbergh (voorzitter BFV) en Dirk Bertels (voorzitter BelOrta).

Philippe Appeltans (Directeur BelOrta) en Marc Grauwels (Algemeen Directeur BFV) vullen verder aan ”Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de binnenlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Na de integratie durven we samen met onze 1300 actieve telers positief vooruitkijken. We zijn er immers van overtuigd dat samenwerken loont en dat iedereen in de keten vanop het veld of van in de boomgaard of de serre tot op het bord of in de fruitmand hier de vruchten van plukt. Vanuit de ééngemaakte coöperatie zullen al onze fiere telers zich blijvend inzetten om elke dag voor de lekkerste, meest kwaliteitsvolle groenten en het sappigste fruit te zorgen. Lokaal geteeld, kraakvers, vol smaak en verbazend plezant voor iedereen aan tafel.”

BelOrta

BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 900 lokale groente- en fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten - steeds lokaal geteeld en vol smaak. In 2022 realiseerde BelOrta een record productomzet van 507 miljoen euro.


Belgische Fruitveiling

Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw en Vrasene) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 430 lokale fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een uitgebreid en smaakvol assortiment aan lokaal geteeld hard- en zachtfruit. In 2022 realiseerde BFV een productomzet van 90 miljoen euro.