Mieke Thoelen Bel Orta Ruth Moons vzw KIDS Willem Hendrickx Healthy Fruit Frank Callens OK Ay

Lokaal geteelde delicatesse
Het seizoen heeft iets langer op zich laten wachten door de koude temperaturen in april en mei, maar ze zijn er dus weer: de Belgische kersen. Een delicatesse van eigen bodem die gesmaakt wordt. En volgens de laatste GfK-versmarktcijfers (i.o.v. VLAM) vind je de grootste kersenfans in Vlaanderen en Brussel en zijn ze ouder dan 40 jaar.

Deze eerste kersen, geteeld door Willem Hendrickx en Tina Drillieux (Healthy Fruit), konden op heel wat belangstelling rekenen. Uiteindelijk ging OKay ermee aan de haal nadat ze de eerste 5kg kochten aan €250 /kg, een recordprijs. BelOrta verhoogde de primeuropbrengst waardoor er €1.250 geschonken kon worden aan zowel vzw KIDS uit Hasselt als aan VICTORy for KIDS vzw uit Leest.

De kersentelers van BelOrta zoeken alvast naar de beste variëteiten waarmee ze het verschil kunnen maken. De belangrijkste variëteiten die zij telen, zijn Kordia en Regina. Het binnenlandse kersenseizoen duurt ongeveer tot half augustus.

Het kersenareaal van BelOrta beslaat dit seizoen in totaal 232 ha, waarvan bijna een kwart onder bescherming wordt geteeld. Zo zijn de telers minder afhankelijk van de weersinvloeden en kunnen ze met meer zekerheid een kwalitatief hoogstaand product oogsten.

Mieke Thoelen Bel Orta Jonas Resseler vzw VICTO Ry for KIDS Willem Hendrickx Healthy Fruit Frank Callens OK Ay

Primeuropbrengst naar vzw KIDS & VICTORy for KIDS
Naar jaarlijkse gewoonte steunt BelOrta met zijn zachtfruit een goed doel. Dit jaar ging de primeuropbrengst naar VICTORy for KIDS vzw en vzw KIDS. Vzw KIDS biedt onderwijs en zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen die doof of slechthorend zijn, een spraak- of taalstoornis hebben of autisme. VICTORy for KIDS zet zich op zijn beurt in voor kansarme kinderen tussen 0 en 12 jaar.

“De gift van BelOrta zal heel specifiek dienen voor de bekostiging van de vakantiekampen deze zomer van de kinderen die verblijven in de opvangtehuizen ‘De Sibbe’ (Mechelen), ‘Ter Elst’ (Duffel) en ‘Kom-Aid’ (Anderlecht-Brussel),” vertelt Marc Keulemans, voorzitter van VICTORy for KIDS.

Met de cheque wil vzw KIDS nog meer prikkelarme en duurzame plekjes inrichten. Algemeen directeur Margo Nulens: “KIDS zet de laatste jaren erg in op traumasensitief werken. Veel van onze kinderen en jongeren hebben in hun leven te maken gehad met een trauma. Tot rust kunnen komen, is voor hen heel belangrijk. KIDS ligt in een prachtig groene omgeving en daarom willen we werk maken van meer geschikte buitenruimtes. Gesprekken en activiteiten die we buiten in een aangepaste omgeving kunnen doen, zijn een echte meerwaarde voor onze werking. We zullen de middelen dus zeer nuttig kunnen inzetten.”

Bekijk de video over onze kersenprimeur via https://youtu.be/Bb8zkB2hPco