Puur witloof: salade met rode biet en appel

Wie hunkert naar de lente en houdt van pure smaken, kiest voor een frisse witloofsalade. Halveer enkele stronkjes roodloof - deze bladgroente is de blozende, roodkleurige variant van ‘grote broer’ witloof met een iets minder bittere smaak - en verwijder het bittere hart onderaan. Spoel daarop de binnenste blaadjes voor verder gebruik. Terwijl je de blaadjes laat uitlekken, rasp je een sappige rode biet fijn. Naast de groenten voeg je enkele sneetjes Jonagold toe voor een heerlijke frisse toets aan jouw recept. De witloofblaadjes en de zoete appelplakjes zorgen voor een uitmuntende smaakcombinatie! Werk jouw lunch af met een paar druppeltjes citroensap, zout en peper et voilà: een lekker licht witloofgerechtje!

Gestoofd witloof: risotto met witloof en gerookte zalm

Wie minder van bitter houdt, kan zich wagen aan een risotto met stukjes gestoofd witloof. Snij het witloof in schijfjes, stoof het vervolgens in boter om daarna verder af te kruiden met peper en zout. Voeg er een sjalotje en de rijst aan toe en blijf roeren tot alle vocht is opgenomen. Breng jouw gerecht nog meer op smaak met wat gemalen Parmezaanse kaas en fijngesneden gerookte zalm. Hmm… Hemels!!

Gebakken witloof: groentequiche

Een quiche is de ideale maaltijd om restjes groenten in te verwerken, maar ook als heerlijke maaltijd om de allerkleinsten witloof te leren eten. Terwijl je de oven voorverwarmt op 200°C, stoof je een ajuin in de pan tot hij glazig wordt. Smelt wat extra boter en voeg zo’n 25 gram suiker toe. Terwijl de suiker karamelliseert, was je de Belgische groente en snij je ze in fijne reepjes, klaar om gebakken te worden in de gekaramelliseerde suiker. Leg het bladerdeeg in een taartschotel en vul op met witloof, gekruimelde feta en pijnboompitjes. Werk af met verse rucola. Lekker voor jong en oud.

Klik hier voor meer recepten