Ingrediënten

  • 900 g aardappelen
  • 6 stronken witloof
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 600g varkenshaasje
  • 1 blokje groentebouillon
  • 120 g Brugge d'Or
  • 150 g veldsla
  • 1 eetlepel mosterd
  • Tijm (naar smaak)
  • Olijfolie
  • Een snuifje nootmuskaat
  • 200 ml melk
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng een pot met gezouten water aan de kook.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van max. 5 cm. Kook of stoom ze gaar gedurende 20 min.
  4. Verwijder het harde en bittere uiteinde van het witloof en maak de blaadjes los.
  5. Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
  6. Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn.
  7. Kruid het varkenshaasje met zout en zwarte peper. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op hoog vuur en schroei het varkenshaasje dicht aan alle kanten.
  8. Schik het varkenshaasje in een ovenschaal en plaats gedurende 8-10 min. in de oven tot het varkenshaasje gaar is.
  9. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde pan van het varkenshaasje. Fruit de ui, de knoflook en de blaadjes van het witloof tot de ui glazig is. Voeg de helft van de tijm toe en blus met 400 ml water. Verkruimel de bouillon en dek af. Laat gedurende 5-6 min sudderen op een zacht vuur.
  10. Giet de aardappelen af en houd er enkele aan de kant tot verder gebruik.
  11. Meng de veldsla, 4 el olijfolie, de nootmuskaat, het zout en zwarte peper onder de grootste hoeveelheid aardappelen en prak grof zodat alle smaken zich vermengen.
  12. Neem de opzij gehouden aardappelen en mix ze samen met de melk en de Brugge d’Or. Voeg samen met de mosterd toe aan het witloof en meng tot een homogene en dikke saus. Breng op smaak met het rustvocht van het vlees, nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  13. Serveer het varkensvlees met het witloof, de mosterdkaassaus en de veldslapuree. Werk af met de overige tijm.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Foodbag