Wil jij ook graag mooie foto’s maken van je gerechten om online te delen, maar heb je geen idee hoe je een mooie foto maakt waarop je eten er verrukkelijk uitziet? Dan kan je volgende tips eens uitproberen.

Leg de focus op het lekkerste of meest bijzondere deel van het gerecht, bijvoorbeeld mooie rode tomaten, en houd de rest van het kleurenpalet sober, zodat de foto niet te druk wordt. Zorg ook voor voldoende contrast. Plaats met andere woorden geen donker gerecht op een donker bord op een donkere tafel. Je kan ook contrast toevoegen aan je foto’s of bepaalde kleuren in je foto versterken door ze te bewerken. Wanneer je foto’s maakt met je smartphone, kan je de ‘portretfunctie’ gebruiken om de focus op het gerecht te leggen en de achtergrond onscherp te maken voor een professioneel ogende foto. Ook kan je de ‘grid’ of rasterverdeling aanzetten voor een goede compositie: het mooiste resultaat bekom je meestal wanneer de objecten in de foto zich op de snijvlakken van het raster bevinden. Je kan best ook variëren met de hoek van waaruit je jouw meesterwerkjes fotografeert, niet elk gerecht oogt mooi wanneer je het van bovenaf fotografeert.

Belichting is heel erg belangrijk: maak nooit gebruik van een flits en fotografeer zo veel mogelijk bij daglicht, want dan komen gerechten beter tot hun recht. Vermijd te hard zonlicht om storende schaduwen te vermijden.

Je kan je foto helemaal af maken met styling attributen, zoals kruiden, bestek, servetten… Maar zorg ervoor dat je kleurenpalet in balans blijft, niet overdrijven dus. Je kan ook eventueel wat ‘actie’ aan je foto’s toevoegen door bijvoorbeeld een scène te recreëren waarin je het gerecht aan het snijden bent.

En, last but not least, kies de juiste ingrediënten. De prachtigste foto’s maak je met verse producten in een hoofdrol. Met BelOrta groenten en fruit – in alle geuren, kleuren en vormen, ga je dus nooit fout ;-)

Wil je deze tips meteen uittesten? Van onze Conference perentaart of onze appel-kaneelrolletjes kan je zeker en vast een mooie (Instagram)foto maken.

Appel-kaneelrolletjes maken?