Ingrediënten

  • 6 BelOrta witloofstronkjes
  • 500g macaroni pasta
  • 125g spekjes
  • 20g boter
  • 2 el bloem
  • 6 dl melk
  • 100g emmentaler kaas
  • 25g Parmezaanse kaas
  • Snufje muskaatnoot
  • 1 el honing
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  • Zet een pot met gezouten water aan de kook. Kook de macaroni al dente. Bewaar zeker ook nog 1 dl kookvocht voor later.
  • Laat de boter smelten in een pan. Roer er de bloem door. Voeg na 1 min. beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot de saus wat indikt. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Roer de geraspte emmentaler kaas en Parmezaanse kaas erdoor tot een glad geheel. Laat de saus op een heel laag vuur opstaan en roer af en toe zodat deze niet aanbakt.
  • Bak de spekjes krokant in een hete pan en zet deze even apart. Snijd nu de witloofstronkjes overlangs en stoof deze aan. Kruid bij met peper en zout. Karamelliseer de witloofstronkjes met een beetje honing. Voeg ook een scheutje water toe op het einde zodat het witloof zacht wordt.
  • Meng de pasta onder de kaassaus en voeg het kookvocht toe. Roer de krokante spekjes er onder.
  • Snijd 4 stronkjes witloof in reepjes en meng het onder de pasta. De andere 4 witloofhelften zijn voor de afwerking.
  • Verdeel de pasta over de borden. Werk af met het resterende witloof en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Chloé Lauwers (@chloekookt)