Ledverlichting in koelinstallaties

De verlichting in de koelinstallaties in Borgloon, Fernelmont en Visé werd omgebouwd naar ledverlichting. Die verlichting is beter en energiezuiniger. Bovendien produceert ze ook minder warmte dan de oude verlichting. Daardoor moet de koelinstallatie minder warmte van de verlichting afvoeren. En ook dat is gunstig voor het energieverbruik.

P4 Bassin

Verantwoord koelen verlengt houdbaarheid

Als hardfruit en zachtfruit in goede omstandigheden bewaard worden, blijven ze veel langer vers. BelOrta neemt verschillende initiatieven om het bewaarproces te optimaliseren.

• Momenteel voeren we testen uit om de luchtsamenstelling inde ULO-koelcellen (Ultra Low Oxygen) actief aan te passen aan de toestand van het fruit. Dit moet de houdbaarheid van het fruit verlengen en vermindert eveneens het energieverbruik van de koelinstallatie.

• In Borgloon hebben we al heel positieve ervaringen met de ULO-bewaring van verschillende soorten bessen. De houdbaarheid werd aanzienlijk verlengd. Daarom hebben we ook enkele koelcellen in Zellik aangepast aan deze techniek. Sindsdien kunnen we in Zellik zachtfruit gedurende een langere periode aanbieden, mét behoud van hun uitstekende kwaliteit.

• Door de aankoop van het koelcomplex Meiveld in Sint-Truiden vergroten we onze capaciteit voor de langetermijnbewaring van appelen en peren. Het centraliseren van deze bewaring biedt grote voordelen op het vlak van duurzaamheid. Grote koelcomplexen zijn immers energetisch efficiënter dan afzonderlijke kleinere installaties. Bovendien kunnen er koelgassen gebruikt worden die weinig tot geen invloed hebben op de klimaatopwarming.